tiistai 2. marraskuuta 2010

Valikoituja uutuuslevyjä #3


Hieman pienempi päivitys tällä viikolla - ensi viikolla jälleen lisää levyjä.


Ach Swea Trohn: Festival Music from the Düben Collection (Footprint Records FRCD-053)
Göteborg Baroque, joht. Magnus Kjellson.
Tämä on Ruotsin etummaisiin vanhan musiikin yhtyeisiin lukeutuvan Göteborg Baroquen järjestyksessä toinen levy, jonka materiaali on peräisin Uppsalan yliopiston Düben-kokoelmasta (1600-1700-l.) Edellinen levy sisälsi pelkästään Dieterich Buxtehuden musiikkia; tällä levyllä kuullaan hänen lisäkseen Franz Tunderin, Christian Geistin, Johann Valentin Mederin sekä useampien nimettömiksi jääneiden säveltäjien musiikkia.

J.S. Bach / John Neumeier - Matthäus-Passion 3DVD (Arthaus 101511).
St. Michaelis Chor und Orchester, joht. Günter Jena; John Neumeier & Hamburg Ballet, tanssi.
Hampurin baletin pitkäaikainen johtaja, tanssija ja koreografi John Neumeier on kuvaillut tätä Johann Sebastian Bachin Matteus-passioon luomaansa koreografiaa yritykseksi ilmaista omia uskonnollisia kokemuksiaan ja vakaumustaan tanssin keinoin, ja sen luomisprosessia uransa tärkeimmäksi kokemukseksi. Baden-Badenin Festspielhausissa 2005 yleisön edessä kuvatussa esityksessä laulusolisteina mm. Peter Schreier, Bernd Weikl ja Mitsuko Shirai; filmi on jaettu kolmelle dvd:lle, joilla kullakin on valittavissa useita katselukulmia.Ludwig van Beethoven - Triple Concerto / Johannes Brahms - Double Concerto (Chandos CHAN 10564).
Trio Poseidon; Göteborgin sinfoniaorkesteri, joht. Neeme Järvi.

Göteborgin sinfoniaorkesterin äänenjohtajien Sara Trobäck Hesselinkin (viulu) ja Claes Gunnarssonin (sello) pianisti Per Lundbergin kanssa muodostama Poseidon-trio toimii solisteina tässä Beethovenin kolmois- ja Brahmsin kaksoiskonserton levytyksessä, joka on kerännyt ylistävää kritiikkiä kansainvälisessä lehdistössä niin äänityksestään kuin tulkinnoistaankin.

Earle Brown - A Life in Music, vol. 3 (Wergo 69342).
Earle Brown (1926-2002) oli keskeinen hahmo amerikkalaisessa musiikkielämässä paitsi säveltäjänä, myös levytuottajana: 60-luvulla hän toimitti Time-Mainstream-yhtiölle 18 LP-levyn sarjan, joka esitteli uutta musiikkia eri puolilta maailmaa. Wergo julkaisee nämä levyt nyt CD-muodossa näköispainoksina, kolmen levyn erissä. Tämän kolmannen boksin levyillä esiintyvät vokaalivirtuoosi Cathy Berberian, lännessä ehkä parhaiten elokuvamusiikistaan tunnettu säveltäjä Toshiro Mayuzumi sekä pianisti Yuji Takahashi.

Rhys Chatham - A Crimson Grail (Nonesuch 7559-79793-0).
Ranskassa asuva Rhys Chatham (s. 1952) kuuluu siihen amerikkalaisten säveltäjien sukupolveen, joka on kasvanut sekä klassisen että popmusiikin vaikutuspiirissä: hänen usein sähkökitaroita hyödyntävien minimalististen teostensa on sanottu yhdistävän nämä maailmat poikkeuksellisen onnistuneesti. Pariisin kaupunki tilasi Chathamilta tämän teoksen neljällesadalle sähkökitaralle esitettäväksi Sacré-Cœurin basilikassa; tällä levyllä kuullaan vuonna 2009 esitetty ulkoilmaversio "vain" kahdellesadalle kitaralle, kuudelletoista bassolle ja lyömäsoittajalle. Ääninäyte levy-yhtiön YouTube-kanavalla

Claude Debussy - Piano Music vol. 4 (Onyx 4056).
Pascal Rogé, piano.
1951 syntynyt Pascal Rogé muistetaan Decca-yhtiölle tekemistään ranskalaisen pianomusiikin levytyksistä (Satie, Poulenc, Saint-Saëns, Debussy). Monien muiden entisten deccalaisten tavoin Rogé on siirtynyt itsenäisen Onyx-yhtiön talliin, ja on tehnyt sille jo useita levyjä, mm. tätä Debussyn pianoteosten sarjaa. Sarjan neljännellä osalla kuullaan säveltäjän etydit. Ääninäytteitä levy-yhtiön sivuilla


G.F. Händel et al. - Travelogues of Italy (Winter & Winter 910158-2)
Susanne Rydén, sopraano; Die Freitagsakademie.
Winter & Winter -yhtiö tunnetaan luokitteluja karttavista, huolellisesti kontekstualisoiduista ja tyylikkäistä julkaisuistaan: tämä levy on poikkeus ainoastaan sikäli, että kyseessä on puhdas barokkilevy ilman poikkitaiteellisia mausteita. Ruotsalainen sopraano Susanne Rydén ja sveitsiläinen Freitagsakademie esittävät Händelin 1700-luvun alussa tekemään Italian-matkaan liittyvää ohjelmistoa - mm. Roomassa sävelletyn kantaatin "Delirio Amoroso" sekä teoksia italialaisilta kollegoilta Arcangelo Corellilta ja Alessandro Scarlattilta, joihin Händel tutustui matkallaan.

Music and Poetry in St. Gallen (Glossa 922503).
Ensemble Gilles Binchois.
Nykyisessä Sveitsissä sijaitseva Sankt Gallenin benediktiiniluostari oli varhaiskeskiajalla tärkeä liturgisen musiikin ja runouden kehityskeskus, ja sieltä ovat kotoisin tällä levyllä kuultavat, länsimaisen musiikin varhaisimmat yksittäisen tekijän nimiin attribuoidut teokset. Asialla keskiaikaisen musiikin asiantuntija Dominique Vellard vuonna 1979 perustettuine Ensemble Gilles Binchois -yhtyeineen. Ääninäytteitä levy-yhtiön sivuilla


Karlheinz Stockhausen - Mantra (Naxos 8.572398).
Pascal Meyer ja Xenia Pestova, pianot ym.; Jan Panis, elektroniikka.
Mantra (1970) on monella tapaa avainteos Stockhausenin tuotannossa: säveltäjän kyllästyttyä improvisaatiopohjaisten yhtyeteostensa tekijyyskiistoihin hän palasi kokonaan nuotinnettuun musiikkiin tällä kahdelle pianolle ja elektroniikalle sävelletyllä teoksella, kehittäen samalla uuden sävellysjärjestelmän, jota hyödynsi lukuisissa myöhemmissä teoksissaan. Elektroniikasta vastaa Stockhausenin entinen avustaja Jan Panis, joka on kehittänyt tätä levytystä varten digitaalisen version alkuperäisestä äänenkäsittelylaitteistosta.

Giuseppe Verdi - Aida DVD (C Major 702308).
Iano Tamar, Tatiana Serjan; Wiener Symphoniker, joht. Carlo Rizzi.
Tätä Bregenzin festivaalilla Bodenjärven rannalla 2009 taltioitua, nykypäivän Yhdysvaltoja muinaiseen Egyptiin yhdistävää Aidaa ei voi moittia turhasta hienovaraisuudesta niin sisällön kuin lavastuksenkaan suhteen: nostokurjet naaraavat vedestä tähtikuvioisia Vapaudenpatsaan raunioita, etiopialaiset vangit marssitetaan lavalle Guantanamo-haalareissa ja mellakkapoliisit tuuppivat ihmisiä veteen; esiintyjät liikkuvat veden päällä, alla ja vedessä, ja loppukohtauksessa pääpari hilataan laivassa kohti korkeuksia. Graham Vickin ohjaus asettanee uusia standardeja mammuttimaisille ulkoilmaspektaakkeleille. Saatavilla myös Blu-rayna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti